Pentru retelele straine, cea mai buna solutie pare sa fie, deocamdata, cea care implica folosirea codului IMEI – International Mobile Equipment. Acesta poate fi aflat fie prin verificarea etichetei din spatele bateriei – codul de 15 caractere – fie prin tastarea codului *#06#.
In mediul online, unde totul este posibil cu un cont de paypal, puteti apela la cateva nume notorii precum hackerul autointitulat @chronic, Applenberry – cei care au lansat pe piata faimoasele cartele Gevey pentru decodarea cu kit SIM interposer – sau negrielectronics.com. Toti acestia pretind ca va pot oferi mult ravnitul neverlocked contra unei sume care variaza de la 30 de dolari la 55 de dolari, unele oferte incluzand si discount-uri.
Intre timp, ne putem mandri cu faptul ca si la noi in tara a fost lansat un server de decodare iPhone-uri. Procesul implica lansarea unei licitatii pentru serviciul pe care il doriti – gen decodari iPhone 5 – urmata de efectuarea unei plati electronice a serviciului catre un anumit cont bancar indicat. Dupa ce platiti, ar trebui sa primiti si adresa exacta a server-ului la care sa va conectati si unde va fi transferata, din nou, suma pe care ati platit-o initial intr-un cont bancar. O data dovada platii inregistrata, nu mai trebuie decat sa tastati in fereastra indicata codul IMEI al iPhone-ului si comanda va fi procesata.
Pentru ca actiunea sa se desfasoare fara absolut nici o problema, este esential sa stiti cu precizie care este tara si care este reteaua in care smartphone-ul este blocat. Daca doriti totusi sa evitati aceste complicatii, adresati-va unui service autorizat.
Ramane de vazut insa in ce masura se vor mai efectua aceste operatiuni, in contextul unei schimbari a legislatiei Americane care a pus pe jar prestatorii de servicii decodari iPhone-uri. Mai exact, incepand cu data de 26 ianuarie, orice actiune de decodare a unui telefon fara a avea, in prealabil, acceptul operatorului mobil responsabil de blocarea acelui dispozitiv este ilegala.
Masura aceasta ii sperie, intr-o prima instanta, doar pe cei care au iPhone-uri cumparate in SUA sau codate pe retele americane, respectiv pe AT&T. Este adevarat ca majoritatea cartelelor de decodare functioneaza, in continuare, fara probleme – exceptie fac iPhone-urile pentru care inca nu s-a descoperit nici o solutie de deblocare. Problema se pune insa la modul ca multi nu vor mai dori sa le comercializeze, tocmai de teama de a nu incalca legislatia americana.
Daca nu vreti sa incalcati legile fara sa stiti, adresati-va operatorului de la care ati cumparat iPhone-ul 5 si ar trebui sa vi se spuna exact cum sa procedati si in ce masura considera ei legala aceasta actiune.